Cum a fost 2022 pe burse | Victorioșii și perdanții acestui an | Ce urmează în 2023? | Cristian Sima

24 decembrie 2022

Cred că anul 2023 are toate șansele să fie mai bun decât 2022, cel puțin pe burse. Anul trecut, pe vremea asta, indicii bursieri se aflau la maxime istorice și era mare euforie. FED, anul trecut pe vremea asta, avea o problemă cu inflația, dar o credea trecătoare. Inflația s-a instalat însă și a pus probleme tot anul. Cauza principală a inflației se află în anii din pandemie, când băncile centrale au tipărit bani și au făcut QE. Va reuși FED în 2023 să calmeze inflația? Nu știm încă. Finalul de an 2022 ne găsește cu o dobândă pe dolar de 4.5%. Dolarul ar putea să crească din nou contra euro, pentru că măririle de dobânzi la europeni sunt doar promisiuni. Piața a scăzut, toți indicii bursieri sunt mult sub valoarea de anul trecut. NASDAQ a scăzut cel mai mult, aprox. 30%. Nu avem Santa’s Rally de sărbători în acest decembrie, așa cum ne-am fi așteptat. Cu un șomaj foarte sus în US și în Europa, nu avem cum să facem să dispară inflația. Semnele recesiunii apar în anunțurile de concedieri masive lansate de companii. În IT, celebrele angajări pe salarii fabuloase s-au potolit. Nu vreau să fac predicții catastrofice pentru 2023. Vă spuneam anul trecut că piața crypto se va prăbuși și asta s-a întâmplat. Primul mare pierzător al acestui an este câștigătorul anilor trecuți: Elon Musk, cu prăbușiri pe Tesla. Anul trecut era 1200, acum e sub 400. Tesla este încă mult pe plus în ultimii 3 ani. Cea mai interesantă prăbușire a acestui an este Facebook, 75% cădere. Aș putea fi optimist pentru 2023 dacă aș ști că băncile centrale vor continua lupta cu inflația. Cu o inflație de 8% în US și de peste 10% în Europa, băncile centrale ar trebui să fie mai pesimiste. Încă nu am avut o cădere în consum. Cred că primele 3-4 luni ale anului viitor vor fi foarte grele. Dacă vreți să vă faceți un portofoliu serios aveți din ce, dar mai așteptați minimum 4 luni. Aurul este acum pe la 1800 și s-ar putea să încerce din nou 2000. Războiul s-a perenizat, așa cum spuneam anul trecut și vom avea război ruso-ucrainean și la Crăciunul viitor. Cred că aurul ar putea atinge cu ușurință 2200 anul viitor. Apetitul pentru aur anul trecut a fost mult mai mic decât mă așteptam, eu îl vedeam pe la 2400. Dacă recesiunea devine serioasă, vom avea și un aur la 2200. Aș prefera să avem corecție în primele 4 luni ale lui 2023, ca pe final să avem Santa’s Rally. Dacă pe final de 2023 inflația va scădea la 4%, avem speranțe ca 2024 să fie pe creștere. Dacă aveți cash, puneți-l în titluri de stat americane, cu 4.7%. E greu să reziști la poziții short când bursa crește, cum a fost în noiembrie când și eu am pierdut, evident. Eu rămân aici ca să vă dau direcții pe care nimeni nu le observă.
▶️▶️▶️▶️▶️Vă puteți abona pe www.celindra.ro și, pe lângă tranzacțiile pe care le puteți urmări real-time, vom putea să și dialogăm.
Cine nu ia nicio decizie, riscă mai mult decât cei care decid chiar și greșit.
▶️▶️▶️▶️▶️https://www.youtube.com/watch?v=HLeWq...

Mă puteți găsi și aici:
Facebook https://www.facebook.com/cristian.sim...
Instagram https://www.instagram.com/cristiansim...
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/cristian-...
Iar restul de videos pe canalul meu de YouTube unde postez cel puțin săptămânal.
https://www.youtube.com/channel/UCWgk...
Comandă cele două volume "Marea spovedanie a brokerului fugar" - despre momentul WBS, cât și despre alte subiecte economice și social-culturale.
▶️▶️▶️▶️▶️ Urmăriți și video-ul despre imobiliare și ratele dobânzilor
https://www.youtube.com/watch?v=RPiil...

Sursa Youtube - Cristian Sima Feed your Greed

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2023 InfoBursa

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro